Groep 3
Hier komt de foto!
Het is spannend om naar groep 3 te gaan, wat gaan we allemaal leren?
Groep 3 is het jaar waar je leert lezen en schrijven.
We werken met onderstaande methodes, maar steeds minder klassikaal en meer in circuitvorm zodat de werkopdrachten steeds afgewisseld worden met spelactiviteiten, spelenderwijs leren!
Lezen.
We gebruiken de methode VLL-kim versie. De methode telt 12 kernen en elke kern start met een prentenboek. Vervolgens leren de kinderen elke dag een nieuwe letter die ze op verschillende manieren verwerken zoals lezen, schrijven, stempelen, met de letterdoos, spellend en via spelletjes want de methode heeft heel veel passende spelletjes om de letters en de woorden te leren, dus spelend leren.
De methode heeft een ster (extra aandacht), maan en zonversie (meer uitdaging).
De kinderen werken zelfstandig in het werkboek. Er wordt elke dag veel gelezen naast de methode.
Na elke kern wordt er getoetst en kan de indeling voor ster, maan en zon aangepast worden.
We werken ook met de computer en van VLL is er ook een thuisversie.
Schrijven.
Naast het leren lezen gaan we de letters ook schrijven. Omdat schrijven tussen de lijntjes nog erg moeilijk is gaan we in onze groep de letters eerst oefenen in een werkboekje, op het teken- of whitebord, met stoepkrijt op de grond of buiten op het grote tekenbord, met zand of scheerschuim en later met schrijfkaarten. Vervolgens gaan wij pas in het schrijfschrift schrijven.
Rekenen.
Voor rekenen gebruiken wij de methode Wizwijs waar we een werkboek en een oefenboek gebruiken. Wizwijs start altijd met een begeleide les door de leerkracht, dan een deel waar de kinderen kunnen samenwerken en vervolgens gaan de kinderen zelfstandig aan het werk in het oefenboek. Er wordt veel met materiaal gewerkt zoals blokken, een speelbus met poppetjes, computerprogramma etc.
Kinderen die extra uitleg of hulp nodig hebben krijgen extra ondersteuning tijdens het zelfstandig werken. Na elk blok volgt er een toets en aan de hand van de toets wordt weer gekeken wie er meer aandacht of uitdaging nodig heeft. Voor rekenen werken we op de computer met Gynzy.
Lezen, schrijven en rekenen neemt een groot gedeelte van de lestijd in beslag maar natuurlijk krijgen de kinderen ook 2x in de week gym of 1x gym en 1x zwemmen.
Ook de vakken levensbeschouwing (Hemel en Aarde), muziek, tekenen, handenarbeid en emotionele vorming (methode Sociale Talenten) komen wekelijks aan de orde.
Wereldoriëntatie wordt in onze groep in thema’s verwerkt. De thema’s duren ongeveer 6 weken en worden helemaal door de kinderen opgebouwd. Ze bedenken, schrijven en maken wat ze nodig hebben om de hoek te ontwikkelen. Rekenen, taal en schrijven komt voortdurend aan de orde maar daarnaast ontstaat ook het rollenspel waar ook de sociale emotionele vorming weer ten uitvoer gebracht kan worden. We bekijken allerlei filmpjes, doen een onderzoek en/of gaan op excursie.
Tweemaal per jaar krijgen de kinderen een cito toets van de verschillende vakken. De resultaten worden met de intern begeleider besproken en de handelingen naar de kinderen weer aangepast.
Het allerbelangrijkste is het welzijn van de kinderen daarom voeren we regelmatig gesprekken met de hele groep en met individuele kinderen, want als een kind lekker in zijn vel zit krijg je de beste leerresultaten.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de leerkrachten:
Anieta Golbach :
a.golbach@stichtingbrigantijn.nl
(maandag, dinsdag, woensdag)
José ter Elst :
j.terelst@stichtingbrigantijn.nl
(donderdag, vrijdag)
Beide leerkrachten zijn op hun werkdagen telefonisch te bereiken op
telefoonnummer 074-2672050.